Contemporary Terrace Level Remodel


An Amazing Retreat from Handcrafted Homes, Inc.

 

A homeowner’s needs and desires often begin as separate entities, but tend to adjust and merge as the plans for a project progress through the creation stage. Such was the case with our clients. They wanted to enjoy entertaining spaces in a less formal atmosphere than their traditional main level. They wanted comfort and fun, too. They gave us the license to create spaces through the use of architectural elements, resulting in a comfortable, fun terrace level retreat.

 


Creative Flair

The homeowners wanted an open Entertainment Room with a bar. To achieve this, we removed hall walls and staircase walls, replacing them with columns. We wanted flair in this space, so the bar became a semi-circle. The top of the bar countertop is for seating and the lower area and back area for functional work, containing a dishwasher, a trash drawer, an ice maker, and a refrigerator. The tall cabinets store glasses and dishware for outside grilling, etc.

We wanted to use different types of wood in this project. The task was how to combine them and still have a cohesive design. We accomplished that using pecan bar cabinets, a mahogany Wine Cellar, a walnut bar base, and white oak flooring.

 


Adapting to Change

The staircase wasn’t on the “need list” or “want list” when we began, but as the design developed, a new staircase became a desire. We removed the entire existing staircase and designed a new one with a lower rise and thicker, deeper treads. We enhanced the flow by curving the wall at the bottom of the stairs to guide one to look out to the room instead of into a wall.

They wanted an informal Media Room – not like a theatre. We wanted the TV viewing room to relate to the Entertainment space, so we removed the wall between the rooms and utilized columns again. The TV was suspended between the columns. This became a dramatic feature of the Terrace Level and allowed the rooms to be open.

 


Creating Spaces

A Wine Cellar was on the list, but there was no space with all of the other requirements, such as a Playroom, a Nanny/Guest Suite with bath and closet, a separate Powder Room for the Entertainment space, a new Mechanical Room, and, of course, storage. So we transformed the space under the stairs. We tucked in a Wine Cellar and then extended it back into the new Mechanical Room. The Cellar is small; but the glass door and windows create the illusion of a much larger space!

This Terrace Level is much loved and well-used. Our clients say they never want to leave; they are stimulated by the design and comfortable in the space. That is the best compliment we could receive!

 


Unique Features

Pewter Bar

This unique semi-circle bar is finished with brushed pewter. Pewter can be a great choice because it’s low maintenance – you don’t have to worry about scratches or spots – and it naturally develops a patina finish. The semi-circle design of the bar allows for walkways on each side and adds a special flair.

The base of the bar is also unique. Our client’s family owns a farm in West Virginia. She wanted wood from the farm to live in her home, so her father sent wood samples and we decided that walnut fit best. He milled the wood in various sizes for the curved base.

Wine Cellar

Our clients wanted a wine cellar, but there was no space with all of the other requirements, such as a playroom, a nanny/guest suite with bath and closet, a separate powder room for the entertainment space, a new mechanical room, and, of course, storage. So we transformed the space under the stairs! We tucked in a wine cellar and then extended it back into the new mechanical room.

The cellar is compact, but the glass door and windows create the illusion of a much larger space.

Signature Columns

The before pictures show the solid wall that outlined the future guest bedroom in the original plan. Our clients wanted space, so we tore down the wall and put in columns to take its place.

The repetitive use of structural columns is a signature architectural feature. The placement of the TV suspended between two columns creates a dramatic design, while also allowing the media room to be open to the bar and game room.

Staircase

The new staircase has a lower rise and thicker, deeper treads with a curve at the bottom of the stairs, enhancing the flow. We used glass and metal features instead of standard balusters and a simple, yet bold curved handrail.

Dutch Door

The custom Dutch door at the end of the colonnade was designed to allow our clients to open the door to view their child at play and yet feel secure in his safety.


 

 

Awards

Handcrafted Homes, Inc. has won the following awards for this remodeling project:

  • 2015 – Regional Chrysalis Awards – Basement Remodel
  • 2015 – Local Contractor of the Year (CotY) Awards – Basement Remodel over $100,000
  • 2015 – Regional Contractor of the Year (CotY) Awards – Basement Remodel over $100,000

 

Remodelers, home builders, and real estate developers rely on GuildQuality's customer satisfaction surveying to monitor and improve the quality of service they deliver.
Judy Mozen in Roswell, GA on Houzz Judy Mozen in Roswell, GA on Houzz Judy Mozen in Roswell, GA on Houzz