Post & Beam Kitchen

 Jump to Photos

Our clients requested a terrace level remodel with a comfortable living room and nearby guest bath, a kitchen, a laundry space, a billiard room, and an office with a nearby bath. 

Our clients’ goal was to have the terrace level become a self-sufficient area that could be a space for them to entertain. Therefore, they wanted the area to look more relaxed and less formal.

Finally, our clients collect glass art sculptures and own many fun boat-themed pieces. They asked that we keep the glass in mind as we created the spaces.

Our client had three main objectives when they asked us to update their kitchen: to have an open space for the purposes of casual entertaining, an access point from the kitchen to the existing deck at the back of the home, and an aesthetic that coordinated with the Post & Beam architectural style of the home and our client’s folk art collection.


Challenges

After visiting the home, we realized that a typical “wall to wall” layout of cabinets and countertops would not fit architecturally in a Post & Beam style home. The charming home is nestled in a great in-town setting and has a lovely living room and entry. However, years ago no emphasis was placed on the kitchen in the design. It was several partitioned cubicles.

To open the kitchen to the home, we removed the partition walls and added joist hangers to increase the structural capacity of the beams. In the pictures, you may notice that you can barely see the hangers, as they were faux painted to match the beams.


Results 

Our new cabinets are lighter which gives the kitchen a brighter appearance, and complements the post and beam structure.

To renovate the kitchen in keeping with the Post & Beam architectural style, we decided to increase the storage capacity with a large working island and upper cabinets. Instead of building a pantry, we asked our client to purchase a unique piece of furniture to function as a storage cabinet. The new “pantry” is an antique pie safe with hammered tin metal doors. It adds charm and serves its purpose well.

We designed the island to have a more functional kitchen side and a more appropriate look on the dining room side. The kitchen side has a range and cabinet storage. Aesthetic details include a raised wooden top to hide the cooking side, decorative niches for regularly used serving pieces, and wine storage. 


Awards

Handcrafted Homes, Inc. won a 2008 CotY in the category “Residential Kitchen over $100,000” for this project.